Това каза политологът д-р Теодора Йовчева пред ФрогНюз. Ето го и цялото

...
Това каза политологът д-р Теодора Йовчева пред ФрогНюз. Ето го и цялото
Коментари Харесай

Д-р Йовчева: Допускам, че всякакви размествания са възможни. Тази коалиция се клати още от създаването си

Това сподели политологът д-р Теодора Йовчева пред ФрогНюз.

 

Ето го и цялото изявление:

 

Д-р Йовчева, по какъв начин ще коментирате изявлението на Кирил Петков от сутринта, че в случай че ГЕРБ продължи с плаващите болшинства, този парламент няма по какъв начин да продължи. Пропуква ли се обединението?

Допускам, че всевъзможни разбърквания са вероятни. Тази коалиция се клати още от основаването си, дори преди този момент. Реално имаше доста съществени външни фактори, които спомогнаха за нейното основаване. Но съгласно това, което социолозите сочат, че ГЕРБ на този стадий не губят от обединението, то при развалянето й, нагледно казано, те може да са изправени пред риск дали нещо друго като сглобка няма да им донесе електорални вреди. 

Същевременно на всички, даже и на политическите елити им е ясно, че това държавно управление не е основано за да издържи 4 година, то е основано да издържи 18 месеца, което значи, че като зададеш подобен къс небосвод на ръководството, посланието, което се изпраща е за нещо краткотрайно, нежно и значи, че може да бъде счупено всеки миг.

Политическата динамичност от изборите насам е дала някакво отражение върху електоралната картина в страната. Наблюдава се ерозия в поддръжката на втората политическа мощ, става дума за 5% спад съпоставяне с изборите на 2 април. При ГЕРБ също се следи сходна наклонност, само че в границите на към 2%. Все отново ще има ли някаква структурна смяна в настройката на българите спрямо последните парламентарни избори? 

 

От тези резултати от проучването, аз по-скоро бих споделила, че няма някакво ясно и съществено разбъркване в поддръжката на политическите сили, в резултат на компромисите и последните събития. Не се обрисува и засилена поддръжка за нова партия и навлизането й в Народното събрание. Виждаме, че Има Такъв Народ резервира посланичество, което за мен е задоволително ясна индикация, че няма никакви съществени разтърсвания в партийната система на страната. 

 

От позиция на живота на държавното управление, първо би трябвало да се вземе утвърждението и неодобрението, които в действителност са едни много сходни стойности. Както към този момент споделих, позволявам всевъзможни размествания  и в границите на този парламент и да се стигне до нови предварителни избори, всичко стои на масата. Но това, което социологическото изследване демонстрира, че към този момент няма някаква доста внезапна загуба от съставянето на тази коалиция. Образно казано, в случай че тя се разпадне, това ще изправи пред риск дали една нова сглобка няма да се окаже по-непечеливша от тази. 

 

Според последното изследване на " Тренд " оценката за работата на Народното събрание не е доста позитивна. Само 11% от всички пълнолетни българи дават позитивна оценка, до момента в който негативната е 80%. Как ще коментирате тези проценти?
 

Нагласите за Народното събрание съгласно мен не са изключително индикативни, тъй като той обичайно има доста ниски равнища на утвърждение. Ако не се неистина Народното събрание, който излъчи Пламен Орешарски, беше стигнал до 8% поддръжка, което демонстрира, че обичайно се движим към 10-15% утвърждение на Народното събрание в последните най-малко 10-15 години. 

 

Социолозите записват сериозен спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца. На какво се дължи тази ерозия, която следим при Радев. Предвид спекулациите, че Радев приготвя собствен личен политически план и слуховете, че Дондуков 2 готви свои кандидат-кметове, по какъв начин ще му се отрази този рейтинг?

 

Нека кажем, че тук недоверието надвишава доверието. Радев допреди година, година и половина беше единствения политик, при който доверието превишаваше доверието, само че виждаме, че нещата се обърнаха. Това е вследствие на неговата по-активна интервенция в настоящата политика. Тук нямам поради интервенция единствено посредством служебните кабинети. Вероятно в случай че Гълъб Донев беше оставен непрекъснато на напред във времето, нямаше да следим чак такава ерозия, по-скоро може да се направи извод, че президентът се радва на по-голямо утвърждение, когато не влиза в ежедневни политически борби. 

 

Фактът, че той беше намесен в настоящи политически събития, взе отношение по злободневни въпроси, съгласно мен това му нанесе най-сериозна вреда на рейтинга, тъй като неговата позиция е мощна, когато се изрича рядко и по ключово-значими  въпроси.

Относно политическия план, това са единствено спекулации, само че на фона на изказванията, че в действителност се пробва да получи въздействие в локалната власт, тези спекулации стартират да получават все по-материално изражение. Въпреки това се колебая, че Радев би излязъл с лицето си и би застанал зад партиен индивид, даже и след време, по метода, по-който Първанов го направи да вземем за пример.

 

Според мен, би се опитал по-стратегически да отвори ниша, да се опита да се вклини в нея през по-широко обединяване. От тази позиция, в случай че той не застане директно с лицето си, може би този кратковременен рейтинг няма чак толкоз съдбовно да му навреди. 

С последното си изказване някогашният основен прокурор Иван Гешев даде ясна поръчка, че има желание да влезе в политиката. Ще просъществува ли  сходен план?

 

Ако съдим и по това изследване на “Тренд ”, забавното е, че не се следи такава настройка, само че това е обикновено, защото тази поръчка стана през последните дни. Според мен българската партийна система се е потвърдила като доста отворена и пропусклива за нови планове и един подобен по-скоро би лишил от всички, само че в случай че приемем, че се нарежда в по-консервативната ниша, има възможност да понижи растежа на “Възраждане ”, тъй като към този миг те обират избор, който надвишава техния идеологически профил, т.е. обира всевъзможен тип недоволни, просто, тъй като вятърът духа в техните платна. 

 

Въпреки това сходен план на Гешев, по-скоро няма да надвиши триумфа на Марешки, Бареков, Янев и т.н. 

 

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР